Decisive Moment | Honkbal

Henri Cartier-Bresson; Fantastische fotograaf en de ‘uitvinder’ van Decisive Moment, het ‘Beslissende Moment’. Ondanks de technische vooruitgang van camera’s is dit iets wat je alleen zelf kan leren. Magisch. Mijn interpretatie van het aspect van ‘het beslissende moment’ zal ik met de 6 foto’s hieronder trachten uit te leggen:

Begin van de wedstrijd Japan – USA – Haarlemse Honkbalweek

In de foto hieronder zien we de ‘plaatsing’ van de loper die terugduikt naar het honk en precies ‘vrij’ onder de uitgestrekte arm zichtbaar is. Dit geeft het ‘compositie-deel’ van de foto meteen een goede kwaliteit. Tegelijkertijd is de bal ( die zeker met zo’n 70 km/u aan komt suizen) nét niet in de handschoen en heeft de loper in zijn duik ook nog een stukje af te leggen voordat hij het honk vast heeft. Als je er even over nadenkt kom je tot de conclusie dat het ‘bijzonder’ is, dat deze 2 kwaliteiten tegelijkertijd aanwezig zijn.

Het beslissende moment in de foto

In de achtergrond van de volgende foto zien we de coaches in gesprek met de scheidsrechter, de honkloper die het nog eens uitlegt, terwijl de eerste honkman zijn gemaakte beweging herhaalt. 3 ‘groepjes’, waaraan je bijna letterlijk kan zien wat ze zeggen.

Onenigheid over de beslissing

Situatie: Terwijl de slagman doet alsof hij voluit gaat slaan, legt hij plotseling zachtjes zijn knuppel tegen de aanvliegende bal en sprint richting eerste honk. In de eerste halve seconde zien we deze situatie:

Stootslag of ‘bunt’

De scheidsrechter staat nog in zijn houding om de pitch te beoordelen en ook de 3e honkman is verrast. De catcher heeft zijn linkerknie op de grond en is daardoor in het nadeel; De slagman is al vertrokken en sprint in zo’n 4 seconden naar het bijna 30 meter verder liggende eerste honk..
De foto werd afgedrukt op het moment dat de slagman nog wel in beeld is en de bal nog niet bij de derde honkman. Er gebeurt veel tegelijkertijd met tevens een sterke compositie.

Direct na afloop van de laatste inning: Japan wint de wedstrijd
Plezier op de tribune

Ik maakte deze serie dankzij de perskaart die Maartje Breed van Ontwerpen en Zo voor me regelde, waarvoor dank.