Behalve de mogelijkheid om de gemaakte huwelijksfoto's op de computer te bekijken ( of op TV ), willen de meeste bruidsparen ook een mooi fotoboek. Een mooi boek staat of valt natuurlijk in de eerste plaats bij een fraaie reportage; Beter een treffende reportage in een boek van de Hema of van Kruidvat, dan een mager werk in een luxieuze uitvoering. De markt van fotoboeken is de laatste jaren flink in beweging en het is dus zaak om kritisch de verschillende aspecten van de aangeboden boeken te bekijken. De bruidsparen die bij mij hun reportage laten maken, krijgen in eerste instantie van mij een boek gepresenteerd dat gemaakt wordt door de firma DigiPrintProducts. Voor mij is dit 'standaard', maar het is zeker geen 'standaardboek': Een voormalig fotograaf runt dit bedrijf en dat zie je: helder printwerk op erg mooi papier met een fraai kontrast en prachtige huidtonen. De foto's worden op dun karton bevestigd en in harmonica-vorm tot een boek gemaakt, hetgeen garant staat voor een lange levensduur: De pagina's zullen door de tijd heen geen last krijgen van ezelsoren en het oppervlak is met een droge doek vingervlekvrij te krijgen: Niet onbelangrijk, want we willen over 20 jaar ook nog van een mooi boek kunnen genieten. Niet voor niets lever ik dit boek al jaren met enthousiasme. Nu had ik afgelopen jaar een leuk bruidspaar, die van hun bruiloft een meerdaags festijn maakte en 2 dagen gecovered wenste. De hoeveelheid foto's die ik maakte, ontsteeg de mogelijkheid om ze in een boek van DigiPrintProducts te passen. Dit boek heeft namelijk een maximum van 80 pagina's. hetgeen een mooi aantal vormt voor een krachtige reportage van  1 dag, zo'n 125 foto's, maar meer gaat er niet in. Vandaar dat ik voorstelde een boek van de firma Couturebook te laten maken. Vorig jaar zag ik een stand van dit merk op de Professional Imaging - beurs en dat zag er ook erg fraai uit. 

   Een groot deel van het huwelijksfeest vond plaats op Terschelling en ik koos dus voor een natuurlijk tint voor de bewaardoos en het buitenwerk. In tegenstelling tot het DigiPrintProduct-boek (hierna:DPP-boek) zijn de pagina's van het Couturebook-boek net zo dun als die van een 'echt' fotoboek, zoals je bv. in de winkel een boek kan kopen van de bekende Amerikaanse fotograaf Helmut Newton. Dit geeft het boek op een bepaalde manier wel allure, al voordat je hebt ingekeken. Het mag duidelijk zijn dat we bij het inkijken wel voorzichtig zullen moeten zijn, willen we vlekken of beschadiging voorkomen; Eerst handen wassen voordat je het gaat inkijken, lijkt me. Het oppervlak zal zich lastiger laten schoonmaken dan dat van het DPP-boek.

    Vergeleken met het DPP-boek vind ik de mogelijkheden om een pakkende cover te maken zeker niet minder, ondanks de stevige 'Leather-look' van het DPP-boek; het is een kwestie van smaak; Ik gebruikte de planken van de bar van het favoriete hotel van het bruidspaar als ondergrond voor de eenvoudige tekst.

     Naast elkaar valt duidelijk op dat de 2 boeken alletwee hun klasse hebben; Technisch gezien vind ik het printwerk van het DPP-boek iets beter; Dit zal voornamelijk veroorzaakt worden door het gebruik van veel dikker fotopapier. De elegantie van het dunnere papier heeft dus wel een bepaald 'nadeel', maar ik ben ervan overtuigd dat dit verschil alleen wordt opgemerkt door de kritische kijker en wanneer je de 2 boeken naast elkaar houdt.

      Op de site van Coutureboek is te zien hoe het boek gebonden wordt. Nu moet je vind ik wel je vraagtekens zetten bij reklamefilmpjes, maar het bindwerk ziet er inderdaad erg degelijk uit.

       Eindconclusie: Een prachtig boek voor de bruidsparen die vallen voor de moderne stijl en graag 'meer' foto's in hun boek willen. Het getoonde boek heeft een kleine 200 pagina's met daarin 230 gekozen foto's uit 2 dagen bruiloft, waarvan een flink aantal over 2 pagina's vergroot konden worden. De vele pagina's geven dus niet alleen de mogelijkheid voor meer foto's, het is ook mogelijk de hoeveelheid foto's van 1 dag ( rond de 200 ) op een ruimere wijze te lay-outen, met meer vergrotingen.  Het is ook mogelijk om minder pagina's in het Couturebook te nemen; Bij een maximum van 100 pagina's is het zo'n 100 euro goedkoper, echter op de gemaakte vergelijkende foto's zien we al, dat het niet te dun moet worden, zeker niet in vergelijk met het stevige DPP-boek. Het DPP-boek bevat 80 pagina's met zo'n 125- 130  foto's. Het Coutureboek  heeft een kleine 200 pagina's en bij een reportage van 1 dag heb je ondermeer zo'n 75 foto's extra in je boek. Het Couturebook is € 300,- duurder dan het DPP-boek. Voor het extra lay-outwerk wordt niet meer gerekend, omdat het werk voor het aantal extra pagina's gecompenseerd wordt door de handige plug-in van Couturebook. Deze werkt sneller dan het handmatig Photoshoppen dat ik doe voor het DPP-boek, echter Couturebook is gevestigd in de USA en de distributie loopt via Duitsland. Op het getoonde boek zat een levertijd van ruim een maand, maar het was het wachten meer dan waard.

       Om zelf te kijken: www.digiprintproducts.nl en www.couturebook.com - En volgende week naar de Professional Imaging-beurs 2011 voor de laatste ontwikkelingen ! 

       Huib van Wersch